


Morwa biała owoce suszone 100 g
Opis
Owoce morwy białej zawierają 15-31% wysokiej jakości protein, kwas askorbowy, b-karoteny, żelazo, cynk, potas, wapń oraz fosfor i magnez, ogromną ilość flawonoidów oraz liczne antocyjany. Dzięki temu roślina ta posiada właściwości pomocne w zwalczaniu cukrzycy typu ii. zawarte w liściach i korze morwy flawonoidy, zwłaszcza kwercetyna i dnj, znacznie obniżają poziom glukozy we krwi poprzez hamowanie aktywności enzymów rozkładających węglowodany. Niejednokrotnie zostało to już wykorzystane w medycynie, a stworzone suplementy diety, zawierające wyciąg z morwy białej, cieszą się dużym zainteresowaniem na rynku. Co więcej, ekstrakty z liści morwy posiadają silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, wykazują silne działanie przeciwoksydacyjne i przeciwmiażdżycowe.
Ponadto, flawony wyekstrahowane z liści morwy posiadają działanie cytotoksyczne przeciw komórkom raka. Właściwości te pełnią znaczącą rolę w efektywnej terapii przeciw alergiom i są obecnie wykorzystywane w chorobach alergicznych. Ponadto, cyanidyna z owoców morwy chroni mózg przed dysfunkcją śródbłonkową oraz redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia choroby alzheimera. Dane literaturowe donoszą również o dużych zdolnościach morwy w lokalnym wybielaniu skóry w przypadku czerniaków, plam, piegów. owoce, dające efekt chłodzenia, są także stosowane jako środek przeczyszczający.