


Amarantus nasiona 500 g
Opis
Amarantus jest niezwykle bogatym źródłem białka (nawet o 30% więcej niż w innych ziarnach), ale także błonnika, wapnia czy minerałów (m.in. żelaza, miedzi, fosforu, magnezu i manganu) i witamin (między innymi E i B). Nie zawiera glutenu.
Jest łatwo przyswajalny, dzięki czemu polecany jest w szczególności ludziom aktywnym, wegetarianom oraz kobietom w ciąży i karmiących piersią. Zawiera natomiast aminokwasy, lizynę i metioninę, które nie występują w zbyt wielu znanych człowiekowi ziarnach. Są one jednak niezbędne do budowy białek mięśniowych w organizmie.
Amarantus dostarcza także nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są jednym z podstawowych składników budulcowych komórek, regulują wydawanie jonów z organizmu, a przede wszystkim obniżają poziom cholesterolu, dzięki czemu minimalizują ryzyko chorób układu krążenia. Ponadto, jest bogatym źródłem witamin, między innymi witaminy E i B
Amarantus można przygotować dokładnie w taki sam sposób jak ryż. Ugotowany ma lepką, puszystą konsystencję. Smak jest natomiast łagodny i słodki o lekko orzechowy smaku. Wszechstronny w użyciu, może być stosowany na gorąco i zimno, w formie ciasteczek, do pikantnych jak i słodkich dań. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu
Dawkowanie: 1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (500 ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 - 25 minut. Po zdjęciu z ognia odstawić na 15 minut.