Brokuły nasiona na kiełki 15 g Bjos
Opis
Pikantne w smaku kiełki brokułu, są doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek czy koktajli. Stanowią bogactwo witamin: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K oraz minerałów takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen czy mangan. Zawierają Sulforafan – szczególną substancję z grupy flawonoidów, wykazującą silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Spożycie 50g kiełków dostarcza organizmowi tyle samo Sulforafanu co zjedzenie 1kg brokułów. Pamiętać należy, że zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki. Ponadto kiełki brokułu pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Kiełki zawierają pełnowartościowe białka i enzymy. Kiełki są świeżymi, nieskażonymi, zielonymi warzywami o wyjątkowej wartości odżywczej. Proces kiełkowania powinien przebiegać w ciepłym (temperatura pokojowa) i ciemnym miejscu. Czas kiełkowania zależy od rodzaju wziętych nasion oraz od temperatury. Przed wysiewem nasion chronić je przed światłem. W czasie kiełkowania nawadniać dwa razy na dobę.