Chia inaczej szałwia hiszpańska (Salvia columbariae), jest to niezwykła roślina, która pochodzi z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Nasiona Chia są doskonałym źródłem błonnika, białka, witamin, minerałów, antyoksydantów oraz najbogatszym znanym źródłem omega 3 oraz omega 6.
Nasiona Chia są źródłem znakomitego błonnika. 2 łyżki nasion chia (25 gram) dają 7 gram błonnika a także wapń, fosfor, magnez, mangan, miedź, niacynę oraz cynk.
Badania wykazały również, że nasiona Chia spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste. Uważa się, że nasiona te mogą być korzystne dla diabetyków ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów. Nasiona Chia są zdrowym i bardzo ciekawym dodatkiem do diety.
Co zatem kryją w sobie te niepozorne nasionka?
Nasiona chia to najbogatsze roślinne źródło kwasów Omega-3. Olej z nasion chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zakłada się, że jest to optymalna równowaga egzogennych kwasów tłuszczowych.
Niski indeks glikemiczny sprawia, że nasiona chia są idealne dla diabetyków. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.
Ogromna zawartość błonnika działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością.
Nasiona chia wykazują imponującą zawartość antyoksydantów oraz witamin i minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka.
Z czym to się je?
W zasadzie to kwestia wyobraźni i upodobań. Istnieją dziesiątki sposobów na włączenie ziaren chia do diety.
Oto kilka z nich:
- Wrzuć je w całości do porannej porcji płatków, owsianki, jogurtu, etc.
- Dodawaj do sałatek, omletów, dań typu stir-fry, gotowanych ziemniaków, ryżu, fasoli czy soczewicy.
- Zmielone używaj do pieczenia chleba i ciast łącząc je z mąką.
- Zmiksuj z koktajlem owocowym.
- Zalej gorącą wodą (tak jak siemię lniane), by uzyskać żel świetnie nawadniający organizm.
- Zmiksuj z masłem orzechowym lub nutellą.
- Podgryzaj surowe jako przekąskę.
- Sproszkowanego ziarna używaj do zagęszczania zup, gulaszów i masy mięsnej.
- Ze zmielonych nasion przyrządź zdrowy budyń.
- Zmiksuj z miodem, cynamonem i suszonymi owocami jako alternatywę do tradycyjnego dżemu
Chia:
- nie zawierają glutenu
- wzmacniają organizm
- zdrowy dodatek do diety
- najbotatsze znane źródło omega3 oraz omega6
- zawierają 9 niezbędnych dla człowieka aminokwasów