


Cieciorka nasiona na kiełki 150 g Bjos
Opis
Kiełki cieciorki są idealnym uzupełnieniem diety bezmięsnej, dzięki bogatym zasobom aminokwasów. Ponadto stanowią źródło minerałów: potasu, fosforu, cynku i żelaza oraz witamin z grupy B i A. Korzystnie wpływają na śledzionę, trzustkę i żołądek a także chronią przed chorobami serca. Poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Dają duże uczucie sytości a co za tym idzie zmniejszają apetyt.Są wspaniałym dodatkiem do sałatek i kanapek świetne także jako składnik past. Kiełki obfitują w witaminę A, C, D,E, K i kompleks witamin B, a także w wapno, fosfor, potas, magnez i żelazo. Kiełki zawierają pełnowartościowe białka i enzymy. Kiełki są świeżymi, nieskażonymi, zielonymi warzywami o wyjątkowej wartości odżywczej. Proces kiełkowania powinien przebiegać w ciepłym (temperatura pokojowa) i ciemnym miejscu. Czas kiełkowania zależy od rodzaju wziętych nasion oraz od temperatury. Przed wysiewem nasion chronić je przed światłem. W czasie kiełkowania nawadniać dwa razy na dobę.