Masło Shea zwane też Karite otrzymywane jest z nasion afrykańskiego drzewa masłosz.
Na naszym rynku można spotkać najczęściej tanie, "surowe masło shea" uzyskane bezpośrednio z nasion i w żaden sposób nie przygotowane do użycia w celach kosmetycznych. Masło takie bardzo źle się rozsmarowuje i kiepsko wchłania.
Kto raz się o tym przekonał już więcej takiego masła nie kupi. To jest dopiero surowiec a nie gotowy produkt kosmetyczny to tak jak osobno mąka, zółtko i woda. Dopiero po odpowiednich działaniach uzyskamy z tego makaron!
Zupełnie inaczej sytuacja ma się z naszym balsamem. W tym przypadku efekt finalny to w pełni przygotowany do użycia kosmetyk zawierający w swoim składzie ponad 80% masła , olej migdałowy, czekoladę i witaminę E. Skłaniki te współdziałając ze sobą, tworzą uniwersalny, naturalny i świetnie tolerowany balsam o łagodnym zapachu i kolorze czekolady, polecany do skóry przesuszonej, łuszczącej się, popękanej również ze zmarszczkami.
Uwaga: balsam jest wrażliwy na wysoką temperaturę, w której ulega roztopieniu, ale nie traci swych właściwości. Należy go jedynie schłodzić i ponownie używać.
Właściwości balsamu z masłem shea:
1. natłuszczające (naturalny) emolient
2. nawilżające (wspomaga wchłanianie i zatrzymywanie w skórze wilgoci)
3. uelastyczniające i ujędrniajace stosowane w walce z rozstępami
4. regeneracyjne (przyspiesza gojenie i zabliźnianie ran)
5. łagodzące ( łagodzi podrażnienia)
6. ochronne (chroni skórę przed mrozem, wiatrem, słońcem)
Najczęściej stosawane jest :
1. w celu zmiękczenia suchej, spękanej,a często zrogowaciałej skóry dłoni, łokci, kolan i stóp.
2. jako pomadka do ust
3. przed, w trakcie i po opalaniu
4. przed wyjściem na mróz i wiatr ( nakładamy masło na twarz i uszy)
5. w okresie ciąży (i nie tylko) smarujemy miejsca gdzie tworzą się rozstępy
6. również po goleniu lub depilacji warto użyć balsam w celach regeneracyjnych
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu w temperaturze poniżej 18 stopni.
Składniki/INCI: Butyrospermum Parkii Fruit, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Chocolate, Tocopherol, Aroma