Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Gałka muszkatołowa mielona 30 g

Dostępność: dostępny (większe ilości prosimy uzgadniać tel. 530 749 416 przed złożeniem/opłaceniem zamówienia)
Wysyłka w: 5 dni
Cena: 8,10 zł 8.10
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Dary Natury
Kod produktu: 63E1-66354

Opis

Gałka muszkatołowa uzyskuje się z muszkatołowca korzennego. Jest to niezwykle ciekawa roślina, gdyż dostarcza aż dwóch przypraw: gałkę, oraz tak zwany kwiat muszkatołowy, czyli "macis".

Gałka to nasienie wydobyte z mięsistej, dwuklapowej torebki wielkości śliwki, natomiast kwiat muszkatołowy to "koronkowa" osnówka otaczająca nasienie.

Obecnie gałka i kwiat muszkatołowy są bardzo popularnymi i cenionymi przyprawami w wielu narodowych kuchniach. Gałka i kwiat muszkatołowy mają podobny smak i aromat, z tym że kwiat jest bardziej delikatny. Zapach jest wspaniały, odświeżający, korzenny. Smak gałki jest intensywny i słodkawy, zaś "kwiatu" muszkatołowego nieco bardziej gorzki.

Ciekawostką jest to, że zarówno gałka jak i kwiat nazywane są "przyprawami kochanków". Od wieków uważane są bowiem za afrodyzjaki.

Gałka muszkatołowa należy do tych przypraw, których nie należy "przedawkować", lecz dozować dosłownie po szczypcie. Potrawy najlepiej przyprawiać po staroświecku, trąc gałkę na maleńkiej tarce. W południowo - wschodniej Azji, Chinach i Indiach obie przyprawy są używane niezbyt często. W Indiach można je znaleźć głównie w potrawach z Moghul. Arabowie od dawna dodają je do baraniny i mięsa jagnięcego. Częściej i chętniej obie przyprawy stosują Europejczycy, zarówno do słodkich, jak i pikantnych dań. Gałka muszkatołowa jest typowym dodatkiem w wielu holenderskich przepisach. Holendrzy dodają gałkę do puree z ziemniaków oraz innych warzyw takich jak biała kapusta, kalafior, a także do makaronów, mięsnych gulaszy i puddingów owocowych. Włosi natomiast stosują gałkę muszkatołową do potraw z mieszanych warzyw, ale również dodają ją do cielęciny, farszów i sosów do makaronu.

Gałka jest używana do aromatyzowania napojów takich jak grzane piwo angielskie, wino zaprawione korzeniami czy posset (napój z gorącego mleka z winem i korzeniami).

Gałka muszkatołowa znakomicie poprawia smak pierników, ciast, deserów owocowych i ponczu. Zarówno gałka jak i kwiat muszkatołowy nadają się do poprawiania smaku gulaszy i bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów.

Kwiat muszkatołowy poprawia smak beszamelu i sosu cebulowego, czystych zup, dań ze skorupiaków i małży, wekowanego mięsa, a także sufletów z sera i deserów z serka śmietankowego. W Indonezji sam miąższ muszkatołowca korzennego jest stosowany do produkcji słodyczy.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Bestsellery
Mniszek korzeń 50 g
Mniszek korzeń 50 g
4,70 zł
szt.
Krwawnik ziele 50 g
Krwawnik ziele 50 g
3,60 zł
szt.
Senes liść 50 g
Senes liść 50 g
3,90 zł
szt.
Pokrzywa liść 50 g
Pokrzywa liść 50 g
4,00 zł
szt.
Dziurawiec ziele 50 g
Dziurawiec ziele 50 g
4,00 zł
szt.
Melisa liść 50 g
Melisa liść 50 g
4,20 zł
szt.
Skrzyp ziele 50 g
Skrzyp ziele 50 g
3,90 zł
szt.
Rumianek koszyczek 50 g
Rumianek koszyczek 50 g
4,30 zł
szt.
Piołun ziele 50 g
Piołun ziele 50 g
3,60 zł
szt.
Kozłek korzeń 50 g
Kozłek korzeń 50 g
4,50 zł
szt.
Mięta pieprzowa liść 50 g
Mięta pieprzowa liść 50 g
3,90 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl