Ksylitol 250 g
Opis
Xylitol cukier brzozowy.Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności, głównie gum do żucia i cukierków. Zalecany dla diabetyków. Ksylitol uznano za substancję która nie wywołuje próchnicy. Jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej. Ksylitol wytwarza się naturalnie w organizmie człowieka w ilości ok. 15 g dziennie w procesach trawienia. Nie jest przyczyną powstawania próchnicy, a jego spożycie może sprzyjać likwidacji płytki nazębnej jak również np. pomagać w leczeniu zakażenia jamy ustnej.
Ksylitol ma dobroczynny wpływ na organizm dzięki:
- niskiemu indeksowi glikemicznemu (14-krotnie niższemu niż w cukrze)
- niewysokiej kaloryczności
- przeciwdziałaniu próchnicy
- utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej
- likwidowaniu bakterii, przywracaniu ślinie prawidłowego odczynu pH
- odporności na obróbkę termiczną
- pozytywnemu oddziaływaniu na gospodarką wapniową kości
Wykorzystując ksylitol jako słodzik do napojów lub składnik posiłków, dbasz nie tylko o wagę, świeży oddech, ale też dostarczasz sobie potężnej porcji zdrowia i niebywałej przyjemności podniebieniu. Cukier brzozowy Santini robi furorę w każdej postaci i zbiera pozytywne opinie. Gama zdrowotnych właściwości ksylitolu i jego niepowtarzalne walory smakowe czynią go pożądanym produktem na całym świecie.