


Łuska gryki rozdrobniona 200 g
Opis
Przez wiele lat wykorzystywano wyłącznie środkową część nasion, z których wytwarzano kaszę i mąkę. Zewnętrzna warstwa – łuska, była traktowana jako odpad. Okazało się jednak, że te małe, szeleszczące łupiny posiadają wiele wartościowych składników odżywczych. To prawdziwy ewenement w świecie przyrody! Łuska gryki jest bogata w fosfor, potas, magnez, cynk, miedź, mangan.
Zawiera witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę), które biorą udział w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczów oraz wielu procesach metabolicznych naszego organizmu. Witaminy z grupy B pomagają dbać o stan skóry oraz zapanować nad stresem. Zawarty w łusce błonnik (w 100 g mielonej łuski mamy ok. 80 g błonnika) odgrywa szczególną rolę w regulacji czynności przewodu pokarmowego. Skutecznie poprawia pracę jelit usuwając zaparcia i wzdęcia. Sprzyja redukcji masy ciała, reguluje ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu we krwi.
Opóźniając opróżnianie żołądka, powoduje, że organizm ogranicza produkcję insuliny, co zmniejsza ryzyko występowania cukrzycy. Ma również właściwości prebiotyczne, wspiera rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelicie grubym, a co za tym idzie, zapobiega nowotworom jelita grubego. Łuska gryki jest bardzo bogata w związki spełniające rolę przeciwutleniaczy, które ceni się w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Oczyszczają bowiem organizm z wolnych rodników, zapobiegają występowaniu miażdżycy, chorobom niedokrwiennym serca, zawałom, alergiom.
Mielona łuska gryczana posiada aż sześć rożnych antyutleniaczy, których rolę pełnią flawonoidy: rutyna, kwercetyna, orientyna, izoorientyna, witeksyna, izowiteksyna, które w sumie stanowiły 740 mg/kg suchej masy.[1] Flawonoidy to związki organiczne o wielokierunkowym działaniu. Mają właściwości rozkurczowe, moczopędne, przeciwzapalne oraz uszczelniają naczynia krwionośne. Łuska gryczana zawiera 4% białka. Białka te charakteryzują się zbilansowanym składem aminokwasowym. Szczególną cechą białek gryki jest niski stosunek aminokwasów lizyny do argininy oraz metioniny do argininy.
Przypuszcza się, że mają one właściwości obniżające stężenie cholesterolu we krwi, zatem gryka może być stosowana jako dodatek do żywności w profilaktyce nadciśnienia tętniczego, miażdżycy oraz otyłości. [2] Obecność tanin w łuskach gryki uniemożliwia rozwój bakterii, pleśni i grzybni. Ponadto łuska gryki nie zawiera białek glutenowych, co sprawia, że jest idealnym produktem dla osób z nietolerancją glutenu.
Sposób użycia: szczyptę łuski stosować jako dodatek do herbatek, dań, sałatek, musli, według własnych upodobań