


Mąka gryczana 500 g
Opis
Mąka gryczana charakteryzuje się duża zawartością magnezu (251mg/100g), potasu (577mg/100g) i fosforu (337mg/100g), a także nieco odpowiedzialnego za odporność organizmu cynku (3,1mg/100g) i ważnego w procesach krwiotwórczych żelaza (4,1mg/100g). Ma też sporo wapnia (41mg/100g), niewiele sodu (11mg/100g), miedź i mangan. Bogata jest zawartość aminokwasów niezbędnych w wielu procesach życiowych organizmu ludzkiego: lizyna (niezbędna w budowie białek i wchłanianiu wapnia, ważna w procesach odpornościowych), tyrozyna, leucyna, izoleucyna, tryptofan (łagodzi stres, pomaga przy depresji, wspomaga serce), arginina, glicyna, prolina, seryna i inne.
Oprócz dodawania do tradycyjnego pieczywa może być z powodzeniem wykorzystywana w diecie osób chorych na celiakię. W Japonii dodaje się ją do makaronu , w Rosji do blinów zjadanych z kawiorem.