


Mąka gryczana bezglutenowa 500g Bjos
Opis
Mąka gryczana jest mąką bezglutenową. Zawiera białka roślinne (w 100g gryki znajduje się do 14 gram białka). Charakteryzuje się dużą zawartością magnezu, potasu i fosforu oraz wapnia podstawowego budulca kości i zębów. Makę gryczaną możemy wykorzystać w kuchni do przygotowania makaronów, ciast i naleśników. (Zaleca się mieszać z mąką pszenną, ponieważ wypieki przygotowywane z samej mąki gryczanej są kruche i mogą się rozpaść). Mąka gryczana poza wykorzystaniem do tradycyjnych wypieków polecana jest dla osób chorych na celikę. Jest popularna na całym świecie. W Rosji dodaje się ją do blinów, w Japoni dodaje się do makaronów, szerokie zastosowanie ma w kuchni Indyjskiej. Przechowywać w suchym miejscu.
Składniki: mąka gryczana bezglutenowa