


Mąka orkiszowa białaTYP 630 chlebowa 1kg Bjos
Opis
Mąka orkiszowa biała bogata jest w białko, błonnik pokarmowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy B, A, E, D, oraz miedź, cynk, selen, żelazo, fosfor, potas, krzem. Zawiera łatwo przyswajalny gluten dzięki czemu może być stosowana w diecie bezglutenowej. Produkty wykonane z mąki orkiszowej poprawiają ogólne samopoczucie - przy przemęczeniu, osłabieniu, spadku odporności. Polecane są także przy wielu chorobach oraz do ich zapobiegania. Są to m.in. choroby reumatyczne, nowotworowe, choroby serca i układu krążenia. Polecane są przy podwyższonym poziomie cholesterolu, alergiach, schorzeniach żołądkowo-jelitowych a nawet przy chorobach na tle nerwowym i depresjach. Orkisz spożywany był w starożytności. W czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13–17 proc.) niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Dominującym kwasem tłuszczowym jest wartościowy dla zdrowia kwas linolenowy. Gatunek ten jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Składniki: mąka orkiszowa biała.