


Mąka pszenna 1850 graham razowa 1 kg
Opis
Mąka pszenna typ 1850 graham jest to mąka bardzo ciemna i bardzo gruba. Wspaniały składnik domowego chleba jak i białego barszczu.
Składniki potrzebne na wypiek dwóch bochenków chleba po około 800 g /szt:
Mąka pszenna typ 500 - 500 g
Mąka Pszenna typ 1850 graham - 500 g
Mąka żytnia typ 720 - 300 g
Drożdże 10 dag lub 5 dag drożdży + zakwas
Sól - 2 łyżki stołowe
Cukier – 2 łyżki stołowe
Woda - 1 litr
Można dodać inne składniki wg uznania np: płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, sezam
Przygotowanie: Wszystkie rodzaje mąki wymieszać z solą i ewentualnymi dodatkami (płatki owsiane, dynia itp.) na sucho. Rozprowadzić w wodzie drożdże, cukier i ewentualnie zakwas następnie dodać do mąki.Mieszać do uzyskania równomiernej konsystencji. Przygotowane ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po uzyskaniu dwukrotnej objętości przełożyć ciasto do wysmarowanych tłuszczem foremek. Foremki wypełnić ciastem maksymalnie do ¾ ich wysokości. Pozostawić do czasu, aż ciasto wyrośnie. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 45 – 60 minut