


Mąka z płaskurki bio typ 1850 Bio Babalscy
Opis
Mąka z płaskurki typ 1850 charakteryzuje się tradycyjnym, pełnoziarnistym smakiem oraz jasno brązową barwą. Wypieki z niej są bardziej aromatyczne niż te z pszenicy zwyczajnej, a ich struktura bywa lekko wilgotna i sprężysta.
Jak powstaje?
Płaskurka to odmiana pszenicy, która jest jednym z najstarszych, uprawianych do dziś zbóż. Mąka z płaskurki typ 1850 BIO to mąka pełnoziarnista, powstająca w wyniku przemiału pełnego ziarna. To idealny wybór dla osób ceniących funkcjonalność produktów w zbilansowanej diecie.
Zastosowanie
Mąka z płaskurki BIO doskonale sprawdzi się do wypieku pieczywa, kruchych ciast i ciasteczek. Uwielbiana jako baza ciasta na naleśniki, które nabierają dzięki niej niepowtarzalnego smaku, są elastyczne i delikatne.
Wartości odżywcze w 100 g produktu
wartość energetyczna 1444 kJ/342 kcal
tłuszcz 2,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
węglowodany 61 g
w tym cukry 1,7 g
błonnik 9,6 g
białko 14 g
sód 0,01 g