


Olej sojowy 500 ml

Opis
Olej sojowy tłoczony na zimno nieoczyszczony.
Powstaje w wyniku tłoczenia nasion soi zwyczajnej nie modyfikowanej genetycznie. Zawartość oleju w nasionach soi w porównaniu do innych oleistych jest niska i wynosi 18-24%. Spożywanie oleju sojowego korzystnie wpływa na organizm. Odgrywa szczególną rolę w profilaktyce cywilizacyjnych chorób metabolicznych (choroby serca i układu krążenia, choroby po podłożu zapalnym i alergicznym, osłabienie koncentracji). Olej sojowy jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Sprawdza się idealnie jako główny składnik sosów i majonezów nadając im aksamitną konsystencję, podkreśla smak i aromat mięs i surówek, dodatkowo podnosi wartość odżywczą przygotowanych dań.
Skład: Skład kwasów tłuszczowych oleju sojowego to przede wszystkim kwasy jednonienasycone 23-32%, kwasy wielonienasycone 50-64% w tym 2-12% kwasu γ-linolowego. Z uwagi na wysoką zawartość NNKT olej sojowy zimno tłoczony jest wysoko cenionym olejem jadalnym. Olej sojowy zimno tłoczony jest źródłem naturalnej witaminy E (10-15mg/100g), fosfolipidów, a w szczególności lecytyny, fitosteroli przede wszystkim sitosterolu. Sitosterol obniża poziom cholesterolu we krwi jak też hamuje wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym.
Zastosowanie: Może też być spożywany bezpośrednio: 1-2 łyżek dziennie. Olej sojowy stosowany jest również w kosmetyce, bezpośrednio na skórę (skóra tłusta ze skłonnościami do łojotoku). Używany również do produkcji kremów, mleczek, olejków do masażu, mydeł.
Nie zalecany osobą uczulonym na soję, może wywołać skutki alergiczne.