


Płatki orkiszowe BIO 250 g
Opis
Produkt zawiera alergen: gluten.
Orkisz wzmacnia śledzionę i żołądek. Posiada właściwości nawilżające, odżywia płyny jin. Jest szczególnie korzystny dla osób niedoborowych, wątłych.
Jest to prastara odmiana pszenicy, która niedawna znów stała się popularna w Europie na skutek tłumaczeń mistycznych tekstów uzdrowicielki Św. Hildegardy z Bingen, wg której zboże to jest najlepiej tolerowane przez organizm.
Choć orkisz zawiera gluten, osoby wrażliwe na gluten - nawet chorzy na celiakię - zazwyczaj go dobrze tolerują.
Ziarna orkiszu dojrzewają w wyjątkowo grubych łupinach, które chronią je przed zanieczyszczeniami i insektami. Orkisz przechowywany jest w tychże łupinach i dlatego pozostaje świeższy, dzięki czemu w przeciwieństwie do innych zbóż, nie jest poddawany działaniu pestycydów czy innych chemikaliów. A zatem jest zbożem naturalnie czystym.
Orkisz zawiera prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Posiada więcej białka, tłuszczu i błonnika niż większość odmian pszenicy. Bardzo ważną cechą jest łatwo rozpuszczalny w wodzie błonnik, który umożliwia prawidłowe przyswajanie składników odżywczych przez organizm.
Orkisz wykorzystywany jest w leczeniu przewlekłych problemów z układem pokarmowym, przewlekłych infekcji (opryszczka, AIDS), dolegliwości związanych z układem kostnym, nowotworów oraz skutków ubocznych stosowania antybiotykoterapii.