Pszenica na kutię 500g Bjos
Opis
Ziarno pszenicy to tradycyjny składnik kutii – potrawy wigilijnej z bakaliami. Jednak pszenica na kutię może być też dodatkiem do codziennego obiadu, ponieważ jest to w zasadzie gruba kasza. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Produkt Polski.
KUTIA - propozycja wykonania
Składniki: szkl. maku, 1 szkl.pszenicy na kutię, 1 szkl. miodu, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 10 dag posiekanych migdałów bez skórki , 5 dag daktyli, 5 dag fig, kandyzowana skórka pomarańczowa, 2 szkl. mleka, 2-3 łyżki sparzonych rodzynek
Sposób przygotowania: Pszenicę zalewamy na 24 godziny zimną wodą. Po tym czasie zlewamy wodę, a pszenicę płuczemy. Znów zalewamy czystą wodą i gotujemy do miękkości (ok. 40 min.). Cedzimy na sitku. Co jakiś czas należy pamiętać, aby widelcem lekko wymieszać ziarna (by się nie skleiły). Mak płuczemy czystą wodą na sitku o małych oczkach, a następnie zalewamy 2 szklankami wrzącego mleka. Gotujemy ok. 10-15 min. Po tym czasie mak należy przepuścić przez maszynkę 2-3 razy lub utrzeć w makutrze. Można też użyć gotowej masy makowej (Ma mniej bakalii, dlatego należy ją o nie wzbogacić.) Miód należy rozpuścić z odrobiną wody, dodać do niego zmielony mak, sparzone rodzynki, bakalie oraz skórkę z pomarańczy. Mieszać makową-bakaliową masę z pszenicą. Dekorujemy łamańcami (przepis niżej). Podajemy schłodzone (odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godz. przed podaniem).
Składniki: pszenica pęczak.