Quinoa czerwona bio 250 ml
Opis
Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładniej głównie z Peru i Boliwii. Nie jest zbożem, ale często jest do niego kalsyfikowane. Charakteryzuje się wyjątkową kompozycją aminokwasów, pokrywającą się z zaleceniami żywieniowymi WHO. Jest bogatym źródłem lizyny - aminokwasu niezbędnego przy budowie układu kostnego oraz mięśniowego. Lizyna nie jest syntetyzowana przez organizm człowieka, dlatego musi być dostarczana wraz z pokarmem. Quinoa to również niezwykle bogate źródło witamin i minerałów, stąd jego potoczna nazwa określana Złotem Inków. Ziarno quinoa jest bezglutenowe.
Komosa czerwona jest odmianą o lekko orzechowym posmaku i konsystencji nieznacznie twardszej niż w przypadku odmiany perłowej.
Sposób przygotowania: Ziarna komosy ryżowej przed gotowaniem zaleca sie przepłukać w zimnej wodzie. Dzięki temu pozbywamy się jej gorzkawego posmaku, za który odpowiedzialna saponina. Jeśli woda będzie się pienić, należy płukanie powtórzyć. Quinoę gotować należy w nieco większej ilości wody niż ryż lub inne rodzaje kaszy. Na jedną szklankę nasion powinno się stosować 2 szklanki wody. Komosę gotujemy do momentu aż zaczną wyłania się z niej "białe ogonki". Zazwyczaj aby osiągnąć ten efekt wystarcza 12-15 minut.