


Rukola nasiona na kiełki 80g Bjos
Opis
Podstawowym surowcem nadającym się do spożycia są młode liście rukoli zbierane zanim jeszcze pojawi się pęd kwiatostanowy. Ich lekko piekący smak i bogaty bukiet aromatów z lekkim posmakiem orzechowym sprawił właśnie, że rukola ma szerokie zastosowanie kulinarne, będąc niezastąpionym składnikiem potraw przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej. Liście rukoli zawierają dużo witaminy C, spore ilości cynku i żelaza, a także blisko 20% białka roślinnego. Smakują najlepiej na surowo jako dodatek do różnego rodzaju sałatek, aromatyczna ozdoba na kanapki oraz urozmaicenie farszu zapiekanek. Kiełki zawierają pełnowartościowe białka i enzymy. Kiełki są świeżymi, nieskażonymi, zielonymi warzywami o wyjątkowej wartości odżywczej. Proces kiełkowania powinien przebiegać w ciepłym (temperatura pokojowa) i ciemnym miejscu. Czas kiełkowania zależy od rodzaju wziętych nasion oraz od temperatury. Przed wysiewem nasion chronić je przed światłem. W czasie kiełkowania nawadniać dwa razy na dobę.