Soczewica zielona 500 g
Opis
Wartość odżywcza soczewicy jest bardzo duża. Zawiera ona około 25% białka, tylko 1% tłuszczu, dużą ilość witamin z grupy B oraz duże ilości makro- i mikroelementów – potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i sodu. Jest kwasotwórcza (-18), toteż dla równowagi trzeba jednocześnie spożywać produkty zasadotwórcze.
Warto również wiedzieć, że soczewica ma działanie lecznicze, zawiera fityniany zapobiegające powstawaniu nowotworów, reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, chroni przed chorobami serca i udarem mózgu.
Soczewica zielona stanowi źródło białka, węglowodanów złożonych, wapnia oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest cennym elementem diety w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Po skiełkowaniu wspaniałe źródło enzymów i witaminy C.
Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych - wzmianki o tej roślinie można znaleźć już w zapiskach z czasów chaldejskich i egipskich. Ceniona była również w starożytnym Rzymie oraz Grecji, choć uchodziła w tych krajach za pokarm dla ubogich.
Obraną soczewicę podawano z olejem i przyprawami korzennymi, zaś w czasach głodu zmieloną albo przysmażoną dodawano do ciasta chlebowego, aby je rozciągnąć. Jak każda roślina ze strączkowych zawiera znaczne ilości łatwo przyswajalnego białka i węglowodanów, jest też cennym źródłem błonnika, który jest niezbędny do właściwego funkcjonowania układu pokarmowego.