Sok z buraków kwaszonych 300 ml
Opis
Sok z buraków kwaszonych - EKO.
Kwaszenie jest jedną z najstarszych metod konserwowania warzyw.
Soki kwaszone oraz kwaszonki zachowują wiele cennych składników odżywczych zawartych w surowcach.
W porównaniu z surowcem charakteryzują się:
· wysokimi walorami smakowymi,
· stosunkowo wysoką zawartością witaminową (proces kwaszenia stabilizuje witaminę C i prowitaminę A),
· pozytywnymi cechami zdrowotnymi, ponieważ bakterie fermentacji mlekowej nie wytwarzają związków szkodliwych dla zdrowia ,a ich metabolizm hamuje rozwój bakterii patogennych,
· niską kalorycznością gotowego wyrobu i wysoką trwałością.
Sok ten uzyskuje się poprzez bezpośrednie tłoczenie soku z buraków kwaszonych z czosnkiem oraz pasteryzację.
Wartość odżywcza:
Zawiera witaminę PP, C, B1 B2,oraz związki mineralne m.in. krzem, wapń, potas, magnez, żelazo, mangan, sód.
węglowodany: śr. 7,34g/100g,
białka: śr. 0,61g/100g,
tłuszcze: śr. 0,02g/100g.
Wartość profilaktyczna i zdrowotna:
Ma działanie przeciwnowotworowe, obniża ciśnienie krwi i działa przeciwzakrzepowo.
Wzmacnia kości, reguluje pracę nerek, wątroby, poprawia przemianę materii. Jest dobrze tolerowany przez cukrzyków. W leczeniu stosowany jest w otyłości, reumatyzmie, bólach żołądkowych, dolegliwościach oskrzeli, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, gośćcu, kamicy moczowej, zwalcza infekcje. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Pobudza układ odpornościowy, działa wykrztuśnie