Spożywczy kwas mlekowy Avitek 250ml
Opis
W odróżnieniu od octu spirytusowego kwas mlekowy jest całkowicie przyswajany przez organizm. Wskazany przy schorzeniach trzustki, woreczka żółciowego, nerek i wątroby.
Dzięki właściwościom bakteriologicznym hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym, co korzystnie wpływa na proces trawienia.
Kwas mlekowy jest gęstą cieczą zazwyczaj bezbarwną o łagodnym lekko kwaśnym smaku i swoistym zapachu, rozpuszczalną w wodzie.
Naturalnie występuje w wielu owocach, warzywach, winie oraz produktach fermentowanych.
Do celów spożywczych, kwas mlekowy otrzymuje się poprzez naturalną fermentację białego cukru spożywczego.
Kwas mlekowy służy do bezpośredniego użycia jako środek zakwaszający, konserwujący i poprawiający walory smakowe. Działa bakteriobójczo i przeciwgnilnie. Jest bezpiecznym stabilizatorem, korzystnie wpływającym na żywotność produktu.
W odróżnieniu od octu spirytusowego - kwas mlekowy jest całkowicie przyswajany przez organizm,
a tym samym nie powoduje uszkodzeń wątroby, nerek, trzustki, pęcherza i woreczka żółciowego.