Syrop z agawy 450 g
Opis
Ekologiczny syrop z agawy marki Jean Herve 450g
Syrop z agawy stosowany jest jako zamiennik cukru.Dobrze się rozpuszcza, może być używany jako dodatek do wypieków, deserów, naleśników itp.
Warto wiedzieć, że syrop z agawy Jest około trzy razy słodszy od cukru, jednocześnie posiadając od czterech do pięciu razy niższy indeks glikemiczny.
Co to jest indeks glikemiczny - IG?
Indeks glikemiczny jest związany z wpływem danego pokarmu na poziom glukozy we krwi w czasie 2-3 godzin po spożyciu posiłku.
Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Obowiązuje zasada, że im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po spożyciu tego produktu. Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno wysoki szczytowy poziom cukru we krwi, jak i szybki jego spadek.
Indeks glikemiczny mierzy wyłącznie wpływ na poziom glukozy, a syrop z agawy ma w składzie fruktozę (w przeważającej ilości, niektóre nawet do 90%) i glukozę.
Stąd się bierze niski indeks glikemiczny syropu z agawy. Ale to nie oznacza, że skoro syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny, to tym samym jego spożywanie uwalnia nas od myślenia o węglowodanach, które przyswajamy.
Fruktoza, która jest cukrem prostym, metabolizowanym bez udziału insuliny, nie wplywa na indeks glikemiczny, a co więcej, nie przechodzi przez naturalny "licznik słodkości", jakim w organizmie jest insulina. Człowiek spożywa, a mózg tego nie liczy - skutki wiadomo, jakie będą.
Możemy używać syropu z agawy - ale świadomie i nie w nadmiarze (jak każdej słodkości). ponieważ nadmierne ilość fruktozy sprzyjają wzrostowi stężenia triglicerydów w organiźmie. W diecie dzieci obecnie za duzo jest cukrów, dlatego starajmy się przede wszystkim ograniczać ilość węglowodanów, jakie zawiera dieta naszych pociech.
Warto wiedzieć, że słodzenie fruktozą jest odpowiednie dla osób cierpiących na cukrzycę i osób z alergią, które mają zalecenie lekarskie stosowania fruktozy. Pozostałe - zdrowe - osoby, powinny wybierać cukier albo ksylitol. A dla zasady - słodzić jak najmniej :)