


VIRUMINI 120 sasz.
Opis
VIRUMINI dzięki doskonałemu połączeniu łuski gryczanej i suszu owocowego jest źródłem naturalnych witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika. Łuska kakaowca znajdująca się w składzie VIRUMINI zapewnia mu niepowtarzalny smak i aromat czekolady.
VIRUMINI to przyjaciel wieku dziecięcego.
VIRUMINI to preparat, który doskonale zastąpi tradycyjne herbaty i napoje, gwarantując najwyższe smakowe walory natury.
SKŁAD: Łuska gryczana, łuska kakaowca, hibiskus kwiat, aronia, dzika róża owoc, jabłko, malina.
Łuska gryczana to doskonałe źródło minerałów takich jak: cynk, miedź, żelazo, potas, fosfor, kobalt, brom, platyna, siarka, molibden, krzem, chrom, oraz bogactwo witamin B, B1, B2, B6, PP, P, E, K. Obecność w łusce gryczanej aż sześciu flawonoidów (isovitexin, rutyna, orientin, vitexin, guercelin, isoorientin) pozwala twierdzić, iż jest ona doskonałą siłą do usuwania z organizmu toksyn i wolnych rodników. Znaczna ilość rutyny zawartej w łusce gryczanej to naturalne dobrodziejstwo dla wzmocnienia struktury naczyń krwionośnych. Na szczególną uwagę zasługuje błonnik pokarmowy, który ma szczególne znaczenie w żywieniu dzieci i młodzieży. Błonnik pokarmowy pobudza perystaltykę jelit i ma zdolność wiązania kwasów żółciowych i wody. Błonnik pokarmowy rozpuszczalny, ma wpływ na utrzymanie prawidłowego cholesterolu we krwi, stabilizuje glikemię poposiłkową. Łuska gryczana włączona do codziennej diety, szybko wykazuje swoją przydatność w odżywianiu człowieka XXI w., człowieka skazanego na masowe stosowanie żywności wysoko przetworzonej.
Łuska kakaowca to drugi cenny składnik preparatu VIRUMINI, którego bogactwo minerałów takich jak: wapń, magnez, witaminy z grupy B, witamina C, E oraz serotonina, tryptofan, dopamina to substancje wskazujące pozytywne działanie na organizm w fazie wzrastania i dojrzewania. Łuska kakaowca posiada dużą zawartość przeciwutleniaczy, które są łatwo przyswajalne przez organizm ludzki, a ich rola jest szczególnie istotna w zakresie walki z wolnymi rodnikami i toksynami. Łuska kakaowca nadaje preparatowi VIRUMINI kakaowy posmak.
Aronia owoce aronii zawierają antocyjany, garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy, pektyny, witaminy (B, B2, B6, E, PP, Beta-karoten), sole mineralne, molibden, miedź, bor, jod, kobalt, wapń. Obecne w owocach antocyjany mogą zabezpieczać przed wadami wzroku, będącymi wynikiem przepracowania oczu i narażenia ich na silne bodźce (bliskość monitora, niewłaściwe oświetlenie, ekran telewizora itp.). Warto nadmienić, iż owoce aronii pomagają usuwać z organizmu szkodliwe metale ciężkie (m.in. ołów), które gromadzą się w wyniku wpływu zanieczyszczonego środowiska.
Owoce dzikiej róży od dawna stosowane są jako jedno z bogatszych źródeł witaminy C. Już 1-3 owoców tej rośliny mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę. Naturalna witamina C jest pięć razy bardziej aktywna niż witamina syntetyczna. Dzika róża, oprócz witaminy C, jest też prawdziwym bogactwem witaminy P, K, E; witamin z grupy B oraz prowitaminy A. W owocach dzikiej róży potwierdza się obecność garbników, pektyn, kwasów organicznych (kwas cytrynowy i kwas jabłkowy), olejków eterycznych i soli mineralnych.
Jabłko swoją obecność w preparacie żywieniowym VIRUMINI zawdzięcza pektynom, których zaletą jest oczyszczanie organizmu z substancji trujących. Podczas trawienia pektyny wiążą niektóre metale ciężkie (kobalt, ołów) w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu. Pektyny wymiatają z organizmu resztki pokarmów, regulując florę bakteryjną jelit i neutralizują substancje toksyczne. Regulują perystaltykę jelit przeciwdziałając zaparciom.
Malina jej owoce są skarbnicą związków śluzowych, błonnika, karotenu, minerałów (żelazo, miedź, mangan, magnez), witamin (A, B1, B2, B3, C, K, PP). Ostatnie doniesienia polskich naukowców potwierdzają, iż maliny znalazły zastosowanie w dietach i kuracjach odchudzających, ponieważ normują metabolizm organizmu, biorą udział w procesach trawiennych i oczyszczających organizm z toksyn.
VIRUMINI to doskonały preparat żywieniowy zaliczany w poczet żywności funkcjonalnej. Dzięki wyjątkowej recepturze ma naturalny, bardzo korzystny wpływ na każdy ludzki organizm. Szczególnie polecany jest dla dzieci i młodzieży w fazie wzrastania i dojrzewania. Jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych herbat i napojów.
Sposób przygotowania: Do filiżanki lub kubka włożyć saszetkę VIRUMINI i zalać przegotowaną wodą (nie wrzątek!), temp. ok. 70 st C, parzyć 3-5 min. Parzenie na zimno: do butelki wody mineralnej niegazowanej (1,5l) wrzucić 3 saszetki preparatu, zostawić na ok. 6 godz.
Stosowanie: Profilaktycznie 3 saszetki dziennie (1 saszetka = 1 szklanka). W okresie letnim, przy podwyższonej temperaturze powietrza wskazane jest picie większej ilości naparu (nawet do 5 saszetek).