


Witamina D3, 10000 IU, 365 kaps Navigator
Opis
Witamina D3 z naturalnej lanoliny
Suplement diety
Produkt w 100% z naturalnych produktów podstawowych. Wszystkie składniki kapsułki są certyfikowane i bezpieczne.
Składniki: Witamina D (cholekalcyferol z lanoliny), olej sojowy, otoczka kapsułki: żelatyna wołowa, glicerol, woda
Składniki odżywcze w porcji (1 kapsułka): witamina D3 (cholekalcyferol) 250 μg (10000 IU) 5000% *RWS (*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia dla dorosłych)
Butelka zawiera 365 kapsułek żelowych
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: 1 kapsułka dziennie z posiłkiem. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Środki ostrożności: Nie stosować w przypadku nadwrażliwości. Produkt nie może być stosowany jako substytut zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia.
Zaleca się zbadanie poziomu 25(OH)D i skonsultowanie się z lekarzem lub farmaceutą przed użyciem.
Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu niedostępnym dla dzieci.
Kapsułka nie zawiera: cukru, jodu, kazeiny,
laktozy, alkoholu, glutenu, soli,
skrobi, pszenicy, kukurydzy, nabiału, konserwantów ani barwników, stearynianu magnezu ani podobnych związków chemicznych, alergenów, produktów GMO, Nowej Żywności.
Bezwonne kapsułki.
Kapsułki i ich zawartość nie były poddawane napromieniowaniu. Ani produkt, ani żaden z jego składników nie zawiera substancji zabronionych.
Witamina D: pomaga w prawidłowym wchłanianiu i wykorzystaniu wapnia i fosforu, utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu odpornościowego oraz bierze udział w procesie podziału komórek.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: zgodnie z najnowszymi badaniami naukowymi A, D, E, Kpowinny być suplementowane w następujących proporcjach (określonych w odniesieniu do witaminy D3): witamina D3 10000 I (250 μg), witamina A 15000 IU (4600 μg), witamina E 400-600 IU (268-402 mg), witamina K2 MK-7 minimum 400 μg.
Witamina D3 uczestniczy w procesach metabolicznych i tempie, jej niedobór ma negatywny wpływ na zdrowie. Najważniejszym zadaniem witaminy D3 jest prawidłowy poziom mineralizacji kości i zębów oraz kontrola gospodarki wapniowej i fosforu. Witamina D3 jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach i dlatego jest magazynowana w organizmie.
Witamina D3 reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową. Jego niedobór może powodować problemy z układem mięśniowo-szkieletowym, takie jak osteoporoza, osteomalacja i krzywica. Kobiety w okresie menopauzy są najbardziej narażone na osteoporozę ze względu na zmiany hormonalne. Bez witaminy D3 u 2-miesięcznych dzieci może rozwinąć się krzywica, która prowadzi do poważnych zaburzeń wzrostu.
Nasz organizm może wytwarzać witaminę D3, jeśli do skóry dociera wystarczająca dawka światła słonecznego (między godziną 10 a 14); Jednak zimą jest trudniej dostępny.
Istnieją dwie formy witaminy D: D2 (ergokalcyferol), wegańską witaminę D, pochodzenia roślinnego można znaleźć w drożdżach i warzywach. Ta forma witaminy D jest słabo przyswajalna; D3 (cholekalcyferol), pochodzenia zwierzęcego, można znaleźć w oleju rybnym, patrz ryby, wątroba, jaja, produkty mleczne. Sierść owcza zawiera najwyższe stężenie witaminy D3 i to właśnie stamtąd jest ona pozyskiwana w celu uzupełnienia diety (cholekalcyferol z lanoliny).