Yerba Mate Green ORIENTAL 200 g
Opis
Yerba Mate Green ORIENTAL to kolejna propozycja witaminowej yerby, to jedyna w swoim rodzaju mieszanka, w której smakosz wyczuje zarówno południowoamerykański temperament, jak i wschodnią tajemniczość. Głównym składnikiem suszu są suszone liście i patyczki ostrokrzewu paragwajskiego w szlachetnej odmianie mate green, które dzięki uprawianiu na ocienionych plantacjach i suszeniu bez użycia dymu zapewniają naparowi subtelny smak i brak charakterystycznej goryczy.
Yerba Mate Green ORIENTAL to kompozycja o wyjątkowym smaku delikatnej yerby, wzbogaconym o bukiet owocowo-kwiatowy. Znajdziemy tu owoc róży, skórkę pomarańczową, suszony owoc czarnej porzeczki, hibiskus. Oprócz bogatego smaku i aromatu dodatki te są źródłem witamin, a szczególnie witaminy C wzmacniającej odporność i niezastąpionej w przeziębieniach. Ponadto Mate Green ORIENTAL zawiera suszoną miechunkę peruwiańską, czyli roślinę znaną już południowoamerykańskim Indianom ze względu na liczne właściwości zdrowotne, działanie przeciwgrzybicze i antybakteryjne.
Jeszcze o dodatkach:
Kwiat hibiskusa jest składnikiem herbat smakowych, napojów, mieszanek ziołowych, którym nadaje głęboką, czerwoną barwę i kwaskowaty smak. W Ayjurwedzie stosowano go jako środek przeciwkrwotoczny, poprawiający pracę serca, ściągający, wzmacniający włosy, poprawiający stan psychiczny.
Miechunka peruwiańska to przede wszystkim bogactwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera dużo witaminy C i A, witamin z grupy B, błonnika, polifenoli, karotenoidów, fitosteroli, żelaza, cynku, fosforu i potasu. Owoc miechunki ma działanie: antyoksydacyjne, antyalergiczne, przeciwzapalne, przeciwartretyczne, odtruwające.
Owoc dzikiej róży to źródło witamin, głównie witaminy C. Ma działanie: wzmacniające, dostarcza niezbędne witaminy, moczopędne, żółciopędne, ściągające. Stosuje się go w przeziębieniach, chorobach grypopodobnych, w niedoborze witamin, kruchości naczyń włosowatych. Doskonale sprawdza się w rekonwalescencji po ciężkich chorobach i zabiegach chirurgicznych, po radioterapii i chemioterapii, nawracających infekcjach górnych dróg oddechowych oraz nieżytach, a także pomaga w reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Owoc porzeczki to kolejne źródło witamin i minerałów o działaniu wzmacniającym i opóźniającym procesy starzenia.
Oprócz oczywistych właściwości silnie aromatyzujących, skórka pomarańczowa, ma też delikatne działanie lecznicze: poprawia trawienie, pomaga usunąć gazy, zgagę, kwaśne odbijanie i wymioty, działa dobrze na apetyt i łagodzi nudności.
Sposób parzenia: umieścić bombillę w naczyniu, nasypać suszu uzupełniając je od 1/3 do 2/3 pojemności, zalać wodą o temp. 75-85 stopni C. Nie należy mieszać bombillą. Raz zaparzony susz można ponownie zalewać do 7 razy.