Miód spadziowy - 400 g Bartnik Sądecki
Opis
Powyższy miód spadziowy pochodzi z włoskich pasiek i z racji swojego pochodzenia może zawierać też pyłki z drzewa kasztanowca włoskiego, których smak jest specyficzny, wyrazisty, gorzkawy jak i dosyć mocno ziołowy. Dzięki zawartości pyłków kasztanowca włoskiego produkt ten jest bogatszy o dużą ilość soli mineralnych, takich jak mangan, miedź czy żelazo i tym samym świetnie wzmacnia nasz układ sercowo-naczyniowy.
Przez wielu konsumentów uznawany jest za najlepszy i najcenniejszy pośród miodów.
Znajduje zastosowanie w chorobach górnych dróg oddechowych oraz przy obniżonej odporności organizmu. Wspomaga także leczenie chorób reumatycznych, skórnych i układu nerwowego.
Miód spadziowy z drzew iglastych - może być barwy szarozielonej, brązowej, a nawet czarnej, co zależy od gatunku drzew, z których pozyskiwana jest spadź. Krystalizuje dość wolno, przybierając postać grudkowatą. Ma lekko korzenny zapach, w smaku jest łagodny i mało słodki.
Miód spadziowy z drzew iglastych działa przeciwzapalnie, odkażająco i wykrztuśnie, ma własności naturalnego antybiotyku.