Bio olej kokosowy MCT 500ML
Opis
MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe) z ekologicznego oleju kokosowego.
60 g kwasu kaprylowego (C8) / 100 g
40 g kwasu kaprynowego (C10) / 100 g
Olej MCT Ölmühle Solling stanowi połączenie ok. 40% kwasu kaprynowego i ok. 60% kwasu kaprylowego. Oba należą do rodziny średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, o których powszechnie wiadomo, że ulegają bardzo szybkiej metabolizacji w organizmie i dlatego są prawdziwymi dostawcami energii. Idealne do smoothie, soków, shake'ów czy sosów sałatkowych.
Czym są oleje MCT?
Skrót MCT, czyli medium-chain triglycerides, w tłumaczeniu oznacza: średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Oleje MCT składają się wyłącznie ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Posiadają od 8 do 10 atomów węgla w cząsteczce. To odróżnia oleje MCT od wszelkich innych powszechnie znanych olejów, ponieważ czyste oleje MCT nie występują w naturze. Tłuszcze roślinne składają się zawsze z kombinacji różnych kwasów tłuszczowych, takich jak średnio- i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe (long-chain triglycerides = LCT z ponad 10 atomami węgla).
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe występują głównie w olejach z roślin tropikalnych, takich jak olej kokosowy czy olej palmowy. Przykładowo olej kokosowy składa się w połowie ze średnio- i w połowie z długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Aby wyprodukować czysty olej MCT, zawierający tylko średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, należy je ekstrahować, tzn. oddzielić od wszystkich innych kwasów tłuszczowych.
Naturalne trójglicerydy oleju kokosowego są fizycznie rozdzielane na średnio- i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe poprzez delikatną destylację wolnych kwasów tłuszczowych w niskich temperaturach. Z tak wzbogaconych średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych w sposób naturalny powstają trójglicerydy o niższej temperaturze topnienia.
W Ölmühle Solling szczególnie istotne jest, aby ekstrakcja odbywała się w sposób naturalny – bez obróbki chemicznej czy zastosowania innych nienaturalnych metod oddzielania. Olej MCT od Ölmühle Solling ekstrahowany jest czysto mechanicznie, dzięki czemu posiada najwyższą możliwą jakość i spełnia surowe wymogi dyrektyw ekologicznych.
Co sprawia, że średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są tak wyjątkowe?
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe oleju MCT – kwas kaprynowy i kaprylowy – dzięki swojej specjalnej strukturze i krótkim łańcuchom węglowym są szczególnie dobrze metabolizowane przez organizm. Dzięki temu nie muszą być w pierwszej kolejności trawione i transportowane przez układ limfatyczny, ale docierają do wątroby bezpośrednio przez krew. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są tam przetwarzane bezpośrednio na energię, na przykład w celu natychmiastowego pokrycia zapotrzebowania na energię w mięśniach szkieletowych i mózgu lub na potrzeby produkcji ciał ketonowych, pełniących rolę nośników energii.
Właściwości oleju MCT
Olej MCT na bazie oleju kokosowego, w przeciwieństwie do innych olejów MCT, jest oczywiście w pełni wolny od produktów zwierzęcych, a więc wegański, a przy tym nie zawiera glutenu. Jest bezwonny i neutralny w smaku, a ponadto klarowny i przejrzysty – jak woda. W kuchni idealnie nadaje się do sałatek, sosów lub smoothie. W porównaniu z czystym olejem kokosowym olej MCT jest wrażliwy na światło i dlatego w celu zwiększenia jego trwałości w naszej manufakturze jest oferowany w butelce z brązowego szkła z praktycznym składanym dozownikiem.
Składniki: olej kokosowy MCT*
*z upraw ekologicznych
Pochodzenie składników: Rolnictwo spoza UE |
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Najlepiej spożyć przed: data minimalnej trwałości i nr partii podane na etykiecie.
Objętość netto: 500 ml