Bursztyn kruszony 50 g
Opis
Bursztyn jest znaną od lat zastygłą żywicą drzew iglastych. Już w medycynie ludowej używany był do celów profilaktycznych. Odpadki bursztynu służyły do spalania kadzidła. Unoszący się w powietrzu dym bursztynowy zabijał wszelkie zarazki.
Z bursztynu można stworzyć niezwykle cenną nalewkę! Znany polski jasnowidz i zielarz Czesław Klimuszko był jej ogromnym zwolennikiem. Przygotowanie nalewki jest bardzo proste i stanowi cenne źródło zdrowia.
Sposób przyrządzenia nalewki:
- 50 g kawałków bursztynu
- 95% spirytus
Umyj bursztyn w gorącej wodzie, a następnie wsyp do butelki. Zalej bursztyn 0,5 litrem 95% spirytusu. Odstaw nalewkę na 2 tygodnie. Po upływie czasu jest gotowa do picia.
Bursztyn w spirytusie nie rozpuszcza się, ale wydziela mikroskopijne cząsteczki, zabarwiając spirytus na złocistobrązowy kolor. Nalewki nie trzeba przecedzać, ani przelewać. Po jej zużyciu można powtórnie skruszyć kawałki bursztynu i zalać spirytusem.