Kurkuma 50 g Dary Natury
Opis
Jest składnikiem różnych mieszanek przyprawowych. Wchodzi w skład curry. Nadaje charakterystyczny smak rosołom i potrawom z drobiu. Można dodawać ją do musztardy, sosów.
Kurkuma jest również rośliną leczniczą, a dokładniej kłacze kurkumy jawajskiej (kłącze ostryżu - Rhizoma Curcumae).
Ogólnie kłącza kurkumy wykazują właściwości żółciotwórcze, pobudzają czynność wątroby i zwiększają wytwarzanie kwasów żółciowych. Kurkuma zaczęła cieszyć się zainteresowaniem firm farmaceutycznych gdy odkryto, że zawarte w niej substancje wykazują silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Przyjmowane doustnie wyciągi pobudzają również wytwarzanie soku żołądkowego i śluzu.
Wyciągi alkoholowe z kurkumy działają żółciotwórczo (cholereticum), pobudzają czynność wątroby i zwiększają wytwarzanie kwasów żółciowych.W wyciągach tych znajduje się p. tolilometylokarbinol o silnym działaniu żółciotwórczym oraz kurkumina i produkt jej rozkładu — kwas ferulowy, działające żółciopędnie (cholagogum). Związki te mogą zmienić strukturę kamieni żółciowych i spowodować ich solubilizację, działają one również przeciwskurczowo, zmniejszają napięcie mięśni gładkich w obrębie dróg żółciowych, przywracają naturalną kurczliwość pęcherzyka żółciowego, przeciwdziałają zastojowi żółci i umożliwiają jej szybszy przepływ.
Ważne znaczenie ma działanie bakteriobójcze omawianych związków na niektóre drobnoustroje wywołujące zakażenia przewodu pokarmowego.