- działanie antyoksydacyjne
- pobudza dzięki zawartości kofeiny
- wspomaga pracę układu krwionośnego
- wykazuje potencjał przeciwzapalny i antybakteryjny
Matcha to bardzo drobno sproszkowane liście zielonej herbaty, która w tradycji japońskiej pojawiła się blisko 1000 lat temu, jako ważny element ceremonii herbacianej. Specjalny proces wytwarzania w zacienionych miejscach powoduje, że w dojrzewających liściach wytwarzają się znaczne ilości składników odżywczych. Głównie są to przeciwutleniacze i aminokwasy. Matcha jest spożywana w całości, natomiast w przypadku parzonej liściastej zielonej herbaty spożywa się tylko napar. Z tego powodu matcha jest blisko 100 razy bogatsza w dobroczynne składniki niż tradycyjna liściasta parzona zielona herbata. Matcha zawiera naturalną kofeinę, dzięki czemu ma działanie pobudzające, podobnie jak kawa. Kofeina pochodząca z matchy stopniowo uwalnia się w organizmie dodając energii i nie powoduje późniejszych gwałtownych spadków, co jest często spotykane przy spożyciu kawy. Matcha wykazuje działanie antyoksydacyjne, oznacza to, że ma działanie ochronne na komórki organizmu oraz bierze udział w redukcji wolnych rodników. Takie działanie może mieć wpływ na zwiększenie odporności oraz opóźnienie procesów starzenia się organizmu. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne.
Preparat zawiera zieloną herbatę matchę (bez sztucznych dodatków i wypełniaczy) pochodzącą z kontrolowanych i certyfikowanych upraw ekologicznych. Certyfikat ekologiczny gwarantuje, że na żadnym etapie produkcji nie były używane sztuczne nawozy i środki ochrony roślin. Surowiec jest wytwarzany wyłącznie z młodych liści.