


Miód nawłociowy 900 g Jakubiec
Opis
Miód nawłociowy jest stosunkowo nową i rzadką odmianą miodu w Polsce. Powstaje z nektaru rośliny potocznie nazywanej mimozą, złotą rózgą lub złotą dziewicą. Nawłoć pospolita, to roślina bardzo cenna dla pszczelarzy i zielarzy, ale i dla samych pszczół. Kwiaty nawłoci kwitną na przełomie sierpnia i września, aż do późnej jesieni, nawet do pierwszych przymrozków, dzięki czemu pszczoły mogą przetrwać zimę. Ze względu na fakt, że w czasie, kiedy nawłoć nektaruje najintensywniej, pszczoły z reguły zaczynają przygotowania do zimy, a większość pszczelarzy przygotowuje rodziny pszczele do zimowli, jest on zdecydowanie trudniej dostępny aniżeli inne rodzaje miodów. Tak więc chcąc uzyskać miód nawłociowy, pszczelarze muszą zadbać o późne zakarmienie pszczół na zimę.
Dobry miód nawłociowy ma kolor od żółtego po piękny jasno-bursztynowy. W smaku jest słodki, ale przez tę słodycz przebija lekko kwaśno-gorzki smak i przyjemny aromat (trzeba tylko pamiętać o zamykaniu słoika, bo miód szybko 'łapie' obce zapachy). Dość szybko krystalizuje, tworząc apetyczny krem, który można łatwo rozsmarować na pieczywie.
Informacje alergiczne: Miodu naturalnego nie powinny spożywać osoby uczulone na produkty pszczele.
- Czas wysyłki:24 godziny
- Barwa miodu:Jasnożółta
- Konsystencja miodu:Kremowana
- Smak miodu:Delikatny i intensywny
- Czas krystalizacji miodu:Bardzo krótki (1-3 mies.)
- Kraj pochodzenia miodów:Polska
- Region zbiorów miodu:Kotlina Kłodzka
- Czas zbiorów miodu:Lato
- Masa netto: 900g