


Miód spadziowy 400 g Jakubiec
Opis
W Polsce występują dwa gatunki miodów spadziowych; jest to tzw. spadź liściasta, pochodzi najczęściej z drzew lipy oraz spadź iglasta. W zabarwieniu jest najczęściej ciemny z odcieniem zielonkawym (w przypadku spadzi iglastej) lub ciemno żółtawym (w przypadku spadzi liściastej). Świeża spadź ma barwę jasną, potem ciemnieje pod wpływem światła i tlenu. Miody spadziowe z drzew liściastych mają specyficzny smak który nie każdemu odpowiada, a z drzew iglastych - łagodny, lekko żywiczny. Należy pamiętać, iż spadź nie występuje corocznie, w niektórych regionach Polski występuje raz na kilka lat i to właśnie dlatego miód spadziowy jest jednym z droższych miodów w Polsce.
Miód spadziowy powstaje z wydaliny mszyc i czerwców, albowiem owady te po pobraniu soku roślinnego przyswajają białko i inne substancje, natomiast cukry wydalają nie strawione. Ten słodki 'kał owadzi' zwabia pszczoły, które dodatkowo dalej je zagęszczają i składają w komórkach jako miód spadziowy. Miód spadziowy pszczoły zbierają w najczystszych lasach. Dzięki temu można w nich poczuć zapach żywicy i igliwia. Posiada łagodny smak i delikatny aromat. Pod względem wartości odżywczych przewyższa miody nektarowe zawartością związków mineralnych.
Informacje alergiczne: Miodu naturalnego nie powinny spożywać osoby uczulone na produkty pszczele.
- Czas wysyłki:24 godziny
- Barwa miodu:Czarnobrązowa
- Konsystencja miodu:Płynna (Patoka)
- Smak miodu:Aromatyczny słodki
- Czas krystalizacji miodu:Średni (6-12 mies.)
- Kraj pochodzenia miodów:Polska
- Region zbiorów miodu:Kotlina Kłodzka
- Czas zbiorów miodu:Wiosna
- Masa netto: 400g