Olej z awokado tłoczony na zimno 250ml Oleofarm
Opis
W niektórych krajach owoc awokado jest nazywany „owocem maślanym”, ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Nasz olej otrzymywany jest z najdorodniejszych owoców metodą tłoczenia na zimno. Kusi nadzwyczaj bogatym aromatem i łagodnym owocowym smakiem.
Olej ten wspaniale podkreśla smak potraw przygotowywanych na zimno, zwłaszcza sałatek, surówek, dipów, sosów i pikantnych past. Olej z awokado charakteryzuje się także wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów jednonienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
SKŁADNIKI: olej z awokado tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.
Wartość odżywcza 100 ml
Wartość energetyczna (energia) | 3374 kJ/820 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 91,2 g |
kwasy tłuszczowe nasycone | 18 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 63,2 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 10 g |
Węglowodany, w tym: | 0 g |
cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Pozostałe:
Omega-6 (kwas linolowy) 9,3 g
Omega-9 (kwas oleinowy) 51,2 g
UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Miejsce lub kraj pochodzenia: A-UE, B-Kenia, C- RPA.