SelenoPercise 60 tab Pharma Nord
Opis
SelenoPrecise – przebadane organiczne źródło selenu
SelenoPrecise
Wegetarian
- Oryginalny produkt duński!
- Każda tabletka zawiera 100 mikrogram selenu w formie dobrze udokumentowanych i opatentowanych drożdży selenowych SelenoPrecise
- Wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy
- Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
- Udokumentowana stabilna (powtarzalna) biodostępność na poziomie 88,7% dla każdej partii
- Wykorzystany w duńsko-szwedzko-angielskim badaniu PRECISE
- Wyprodukowano zgodnie z duńską kontrolą farmaceutyczną
- Produkt udokumentowany naukowo
- Produkt bezglutenowy
1 tabletka zawiera | % RWS* | ||
---|---|---|---|
Selen (organiczny) | 100 µg | 182% |
* RWS= Referencyjna Wartość Spożycia
2 tabletki zawierają | % RWS* | ||
---|---|---|---|
Selen (organiczny) | 200 µg | 364% |
* RWS= Referencyjna Wartość Spożycia
Informacje o produkcie
Dawkowanie
Sposób użycia: Przyjmować 1-2 tabletki dziennie podczas posiłku.
Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego stylu życia.
Kobiety w ciąży i w okresie laktacji powinny zasięgnąć opinii lekarza przed rozpoczęciem suplemetacji.
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu nienasłonecznionym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Zawartość: 60 tabletek po 299 mg.
SkładnikiSubstancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna
Substancja wiążąca: fosforan dwuwapniowy
Selen: drożdże wzbogacone w selen (*Seleno Precise®)
Substancja wiążąca: dwutlenek krzemu
Substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza
Substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych
*EP Patent No 1 478 732 B1
Produkt bezglutenowy, odpowiedni dla wegetarian i wegan.
SelenoPrecise 100 μg to wyprodukowane i opatentowane przez Pharma Nord drożdże wzbogacone selenem. Każde opakowanie zawiera małe, okrągłe tabletki zawierające po 100 mikrogranów selenu w postaci wysoko przyswajalnej organicznej selenometioniny oraz 20 innych organicznych związków selenu, dla zachowania różnorodności jaką możemy pozyskać przy zachowaniu urozmaiconej i zbilansowanej diety. Preparat jest wyjątkowy dzięki zawartości różnych organicznych związków selenu o dobrze udokumentowanej jakości i biodostępności,
- 15 laboratoriów w 12 krajach potwierdziło, że SelenoPrecise zawiera aż 67% L- selenometioniny w stabilnej i wysokiej jakości
- Przyswajalność selenu z SelenoPrecise wynosi 89%
Dlaczego jest tak dużo różnych związków selenu?
SelenoPrecise zawiera różne związki selenu, ponieważ pełnią one różne funkcje w organizmie człowieka. Dostarczając szeroki zakres typów selenu, można naśladować naturalną różnorodność jego rodzajów w żywności zawierającej selen. To, jak twierdzą naukowcy, ma najlepszy wpływ na nasze zdrowie.
Selen jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, który wspiera aktywność szeregu selenoprotein i enzymów zależnych od selenu, które są ważne dla zachowania zdrowia człowieka. Jednym z enzymów jest peroksydaza glutationowa (Gsh-Px), która spełnia kilka ważnych funkcji w organizmie. Ponadto selen wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, uczestniczy w regulacji metabolizmu. Ponadto selen wspiera procesy biologiczne takie jak:
- Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
- Produkcja prawidłowych komórek plemników
- Ochrona komórek przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego
- Utrzymanie zdrowych włosów i paznokci
Większość selenu w organizmie znajduje się w dwóch formach:
Selenometionina (osadzona w białkach zamiast metioniny) i selenocysteina.
Selenometioninę pozyskujemy wyłącznie z diety ponieważ organizm człowieka nie jest w stanie jej zsyntetyzować. Organizm potrafi natomiast konwertować selenometioninę do selenocysteiny, którą także możemy uzyskać z diety w postaci se-metyloselenocysteiny.
W sytuacjach, gdy pozyskujemy zbyt mało selenu w diecie nasz organizm może wykorzystać zapasy zgromadzone w organizmie poprzez przekształcanie selenometioniny wbudowanej w różne białka.
SelenoPrecise® zawiera oba główne źródła selenu selenometioninę i selenocysteinę oraz kilka innych związków selenu.
Zdolność selenu do wiązania z metalami ciężkimi
W organizmie selen wiąże się z metalami ciężkimi i tworzy nierozpuszczalne związki, które są ostatecznie wydalane z organizmu. Proces ten wykorzystuje selen dostępny w organizmie, jednak mniejsza jego zawartość pozostaje na ważne procesy zależne od selenu*. Badania wykazały, że selen wiąże rtęć w stosunku 1: 1.
* Schrauzer GN Selenium and selenium-antagonistic elements in nutritional cancer prevention. Crit Rev Biotechnol. 2009;29(1):10-7.
W jaki sposób pozyskujemy selen z diety?
Selen występuje w takich produktach jak: ryby, orzechy, całe ziarna zbóż. Osoby, które nie spożywają tych artykułów spożywczych regularnie, mogą korzystać z suplementacji selenu, w celu uzyskania wystarczających ilości tego składnika odżywczego. Zalecane dzienne spożycie selenu wynosi około 50-70 μg (różni się w zależności od kraju), mężczyźni na ogół mają większe zapotrzebowanie niż kobiety.
Selen organiczny wykazuje większą absorpcję
Selen zawarty w glebach występuje w formie nieorganicznej. Rośliny absorbują go i przekształcają w formy organiczne. Selen pochodzący z naszej diety może być związany z aminokwasami, takimi jak metionina i cysteina. Natomiast selen w suplementach występuje w formie organicznej lub nieorganicznej. Organiczne związki selenu są lepiej wchłaniane przez organizm oraz skuteczniej wbudowywane do selenoprotein oraz innych enzymów selenozależnych.
Zawartość selenu w glebie rolnej jest różna
W krajach, w których gleba bogata jest w selen, populacja ma jego odpowiednio wysokie spożycie. W Stanach Zjednoczonych, gdzie występuje wysoka zawartość selenu w glebie (zwłaszcza w regionach północnych), średnie spożycie wynosi około 60-220 μg dziennie.
Dieta w krajach o niskim spożyciu selenu, na przykład w Danii, dostarcza zaledwie 45-50 μg selenu na dzieńJak pokazano na ilustracji populacja w krajach europejskich ma niskie spożycie selenu wraz z dietą. Jedynie dane dotyczące Finlandii nie są niskie, ponieważ w tym kraju wzbogaca się gleby nawozami zawierającymi selen.
Selen to nie tylko selen
Selen jest pierwiastkiem a także minerałem występującym w glebie w różnych ilościach. W krajach takich jak Stany Zjednoczone znaczna część gruntów rolnych ma stosunkowo dużą zawartość selenu, podczas gdy w Polsce i innych krajach stosunkowo niewielką. Rośliny pozyskują selen z gleby. Zatem zawartość selenu w diecie zależy w dużej mierze od tego ile selenu znajduje się w glebie.
Organiczny i nieorganiczny selen
Przy wyborze preparatu należy pamiętać o tym, że selen występuje w różnych formach.
Selen nieorganiczny
Produkty zawierające selen często zawierają selen nieorganiczny w postaci prostych soli selenu, takich jak selenin sodu i selenian sodu. Selen jest zwykle nierozpuszczalny w wodzie z wyjątkiem takich form jak selenin i selenian. Ponad połowa zawartości tych dwóch nieorganicznych soli selenu wchłania się do organizmu, selenin wchłania się nieco łatwiej niż selenian, jednak są one również wydalane dość szybko, co przyczynia się do ograniczenia ich przydatności.
Selen organiczny
Rośliny wchłaniają z gleby selen nieorganiczny w formie selenianów. W roślinie selen przekształcany jest w formy organiczne - selenometioninę oraz w nieco mniejszym stopniu selenocysteinę. Organiczny związek L-selenometionina - czyli selen wbudowany do aminokwasu metionina - może być także wytworzony syntetycznie. W takiej formie jest szeroko stosowany jako suplement organicznego związku selenu. Jest także jednym z najczęściej badanych związków zawierających selen.
Z produktów pochodzących od zwierząt selen otrzymujemy w formie selenocysteiny.
Drożdże selenowe
Drożdże wzbogacone w selen pochodzą z komórek drożdżowych hodowanych na pożywkach wzbogaconych w selen. Daje to możliwość uzyskania naturalnie występującej formy organicznej L-selenometioniny. Drożdże selenowe zawierają także metyloselenocysteinę oraz szereg innych organicznych związków selenu, które naturalnie występują w żywności oraz według badań są nam potrzebne. W końcowej fazie hodowli drożdże są dezaktywowane poprzez podgrzewanie i służą jako białko bogate w selen.
Również różnice w drożdżach selenu
Istnieją również różnice w jakości różnych produktów zawierających drożdże selenowe. Niestandaryzowane drożdże selenowe z natury są narażone na stosunkowo duże wahania ilości różnych związków selenu. Oznacza to, że ich biodostępność może się znacznie różnić. Produkty standaryzowane zawierające drożdże selenowe wykazują najlepsze właściwości, są wytwarzane w jakości farmaceutycznej i mają bardzo małe różnice w typie i ilości różnych związków selenu.