Szczeć polska nalewka 1:1 Nanga
Opis
SUPLEMENT DIETY
SKŁADNIKI
Tinctura Dipsaci 1:1
Korzeń Szczeci, certyfikowany alkohol etylowy, woda destylowana, gliceryna roślinna.
Zawartość etanolu 35-40%.
Korzenie szczeci obfitują w kwas chlorogenowy, chinowy i kawowy, a także w istotne irydoidy: cefelarozyd (=scabiozyd), dipsakotynę i dipsakan (glikozyd), trójterpeny (kwas ursolowy), saponiny i alkaloidy.
SPOSÓB UŻYCIA
1 porcja zakraplacza trzy razy dziennie na czczo lub według wskazań zielarza-fitoterapeuty lub naturopaty.
Porcję rozcieńczyć w ½ szklanki wody lub soku.
1 miarka (nabranie pipety) to 15 kropli nalewki. 30 kropli mieści się w 1 ml.
Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Zalecane dziennie spożycie (ZDS) nie zostało ustalone.
Suplementy diety nie zastąpią zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
PRZECIWWSKAZANIA
Nie stosować w ciąży i podczas laktacji.
INFORMACJE DODATKOWE
- Jakość
Nalewka ze szczeci polskiej wytwarzana jest wyłącznie ze szczeci uprawianej w naszym gospodarstwie. Daje nam to możliwość pełnej kontroli na każdym etapie produkcji – począwszy od selekcji nasion i właściwej pielęgnacji roślin, aż do zbioru w odpowiednim momencie, oczyszczania i procesu suszenia. Dzięki temu mamy pewność, że nalewki są produkowane z najwyższej jakości i surowca – a na tym nam właśnie zależy.
Nie stosujemy pestycydów i nawozów sztucznych, korzenie wykopujemy ręcznie. Jedynym nawozem jaki stosujemy jest tzw. obornik czyli nawóz organiczny.
Prawdopodobnie jako jedyni w Polsce uprawiamy szczeć pospolitą, zwaną również szczecią leśną (Dipsacus fullonum, Dipsacus sylvestris). Normalnie w handlu dostępna jest szczeć sukiennicza (Dipsacus sativus), która od wieków była selekcjonowana pod kątem przydatności w włókiennictwie, nie zaś z myślą o zielarstwie.
Nalewka jest przydatna do spożycia przez 2 lata.
Chronić przed działaniem promieni słonecznych i przechowywać w temperaturze pokojowej (do 25°C).
Produkt przebadany laboratoryjnie