


Tapioka 400 g
Opis
Tapioka to skrobia z bulw korzeniowych manioku. Pochodzi on z północno-wschodniej Brazylii. Roślina była rozprzestrzeniona przez portugalskich i hiszpańskich odkrywców po kontynencie południowo-amerykańskim, zawlekli ją również do Afryki i Azji, obecnie jest uprawiana na całym świecie.
W północnej i północno-wschodniej Brazylii w tradycyjnej społecznej produkcji tapioka jest produktem ubocznym w produkcji mąki z korzeni manioku. W tym procesie, po usunięciu toksyn, korzenie są mielone w młynie napędzanym ręcznie lub olejem napędowym. To "ciasto" jest następnie wysuszone przez wyciśnięcie - ciasto jest włożone do tuby nazywanej tipiti. Górna część jest zawieszona a w dolnej części włożona duża gałąź pomagająca w skręcaniu i wyciskaniu płynu bogatego w skrobię, który jest zbierany i po odparowaniu wody pozostaje puder tapioki, podobny do skrobi kukurydzianej.
Komercyjnie ta skrobia jest produkowana w wielu formach - rozpuszczalny w wodzie puder, drobne lub większe płatki, paseczki, prostokątne i fikuśne pałeczki i "perełki". Perełki są najbardziej dostępne, w rozmiarach od 1 mm do 8 mm, 2-3 mm najpopularniejsze, są one matowe z wyglądu ale po ugotowaniu stają się przeświecające i półprzezroczyste. Tapioka musi być namoczona przed gotowaniem ale obecnie odmiany z krótkim czasem gotowania bez długotrwałego moczenia są powszechnie dostępne. Brazylia, Tajlandia i Nigeria są największymi światowymi producentami manioku. Obecnie 60% światowego eksportu pochodzi z Tajlandii.
Perły Tapioki to gruby granulat wytwarzany ze skrobi pozyskiwanej z korzenia Manibot esculenta, rośliny powszechnie nazywanej maniokiem. Najbardziej popularnym zastosowaniem tapioki w świecie zachodnim jest pudding z mlekiem i cukrem.