Babka jajowata nasiona 100,g
Opis
Babka jajowata – Plantago ovata – Nasiona babki jajowatej zwierają dość dużą ilość śluzów i jest to około 20- 25%. Dodatkowo bogate są w kwas linolowy, palmowy, olejowy a także w białko, fitosterole i błonnik. Zmielone jak również całe nasiona babki jajowatej pęcznieją po namoczeniu ich w wodzie w dodatkowo śluzowacieją czyli wydobywa się z nich śluz. Regularne spożywanie nasion/ łupin nasiennych babki jajowatej reguluje szereg chorób związanych z układem trawiennym, ale także z układem krwionośnym. Długotrwałe spożywanie nasion babki jajowatej powoduje obniżenie poziomu cukrów we krwi, cholesterolu, i triglicerydów. Dodatkowo zapewnia regularne wypróżnianie się, a śluz pokrywa ścianki jelit ograniczając tym samym wchłanianie lipidów a także wspomnianych wcześniej cukrów.
Kleiki czy też napary z nasion babki jajowatej łagodzą stany zapalne przewodu pokarmowego, pomocne są również w leczeniu owrzodzeń i nadżerek, zapobiegając zaparciom, dodatkowo wypełniają żołądek i niwelują uczucie głodu. Nasiona babki jajowatej wykorzystywane są także w dietach odchudzających. Nasiona babki jajowatej są naturalnym prebiotykiem, czyli substancją mającą ogromnie korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit.
SPOSÓB UŻYCIA:
Wewnętrznie: podczas choroby wrzodowej, biegunkach, niestrawnościach drażniących śluzówkę, podczas zespołu jelita nadwrażliwego, przy zaparcia, otyłości, hemoroidach, polipach jelit, zgadze, nadmiernym apetycie podczas prawidłowego odżywania się.
Zewnętrznie: przy suchych zapaleniach skóry, świądzie odbytu (wlewki/lewatywy), przy zapalenie pochwy i warg sromowych, zapaleniu powiek i spojówek, podrażnieniach gałek ocznych, przy zespole suchego oka, przy łojotoku (odpowiednio nawilżona skóra zmniejsza wydzielanie łojotoku, przy trądziku różowatym, w czasie mrozów lub upałów na spierzchnięte wargi (okłady), na suche rany i odleżyny (okłady), atopowe zapalenie skóry, suche wypryski