Ryż czarny charakteryzujący się orzechowym aromatem.
Oprócz błonnika i przeciwutleniaczy w postaci witaminy E, czarny ryż bogaty jest również w liczne składniki mineralne, zwłaszcza żelazo. Jest on zdrowszą alternatywą dla białego ryżu, uważaną za lepszą niż ryż brązowy. Zawiera za to znacznie mniej cukru i sodu, a znacznie więcej witamin z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza i cynku od swojego białego kuzyna.
Jego kolor to głęboka czerń przechodząca w purpurę po ugotowaniu. Jego ciemny fioletowy kolor wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości antocyjanów. Antocyjany to pigmenty roślinne o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Antocyjany to takie same pigmenty, które zawiera wiele gatunków czerwonych i purpurowych jagód, takich jak jeżyny, wiśnie, borówki, maliny, czerwone winogrona, truskawki. Na podstawie badań przedstawionych podczas 240-tego Spotkania Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego (ACS) można stwierdzić, że jedna łyżeczka otrębów z czarnego ryżu zawiera więcej przeciwutleniaczy i antocyjanów niż łyżka borówek amerykańskich.
Udowodniono, że antocyjany obniżają one ryzyko zachorowania na raka i choroby serca.
Zastosowanie: idealnie komponuje się z drobiem, rybami, owocami morza oraz dziczyzną.